Testare COVID-19: alege tipul de test de care ai nevoie

test-rapid-covid

Răspândirea pandemiei COVID-19 este monitorizată cu ajutorul efectuării testelor pentru depistarea infecției cu virusul SARS-CoV-2, acestea fiind totodată și modalitatea principală pentru depistarea noilor cazuri de infecție, izolarea acestora potrivit regulilor de carantinare și tratarea lor într-o faza cât mai incipientă. 

Tipuri de teste pentru Coronavirus

Cele două rezultate ce pot apărea în urma testării sunt: cel care confirmă prezența virusului în organism la momentul efectuării testului, sau cel care semnalează o infecție anterioară testării. Factorul care determină rezultatul procesului de testare constă în tehnologia de testare folosită, astfel că există mai multe tipuri de teste folosite pentru diagnosticarea infecției cu coronavirus: teste antigenice, teste de biologie moleculară, teste serologice)

  • Testele antigenice rapide

Pentru acest tip de teste recoltarea se face din exsudatul nazofaringian, iar cel mai mare avantaj este dat de rapiditatea rezultatului: în aproximativ 20 de minute rezultatul devine deja disponibil. 

Având în general rolul de screening, un potențial rezultat pozitiv este de regulă confirmat prin testare de tip RT-PCR. Principala diferență între aceste două tipuri de teste constă în faptul că testele antigenice au o specificitate ridicată (puține rezultate fals pozitive), dar sensibilitatea este redusă în comparație cu testele tipul RT-PCR (mai multe rezultate fals negative).

  • Testele RT-PCR (Real Time Polymerase Chain Reaction):

Acest tip de test identifică ARN-ul viral din exsudatul nazofaringian prin tehnici de biologie moleculară, este cel mai performant test disponibil pe piață datorită gradului foarte înalt al preciziei întrucât poate recunoaște chiar și cantități foarte mici de materialul genetic al virusului SARS-CoV-2 în secrețiile infectate recoltate de la pacienți.. De regulă, rezultatul unui astfel de test este disponibil în 24 de ore de la recoltarea probelor.

  • Test anticorpi specifici COVID

Testele serologice nu au rol diagnostic, însă susțin rezultatele obținute prin testarea de tip RT-PCR. Sunt folosite pentru identificarea anticorpilor specifici produși de organismul uman la contactul cu noul coronavirus (anticorpi anti-nucleocapsidă, de tip IgM și IgG).

Pentru acest tip de teste se recoltează sânge, rezultatul lor semnalând prezența anticorpilor. Sunt recomandate persoanelor care au avut COVID-19, însă acestea pot descoperi de asemenea și persoanele care au avut infecții asimptomatice.

Când trebuie să te testezi pentru COVID-19?

Momentul în care alegi să efectuezi un test pentru coronavirus depinde în principiu de scopul testării: pentru detectarea unei infecții prezente în organism sau pentru confirmarea că ai trecut prin boală.

Testul RT-PCR se efectuează cât mai curând posibil după apariția primelor simptome ale infecției tractului respirator superior (specifice pentru COVID-19) sau după contactul cu o persoană infectată, întrucât aceste teste detectează infecția curentă cu virusul.

Dacă ai intrat în contact cu persoane confirmate pozitiv la infecția cu SARS-CoV-2, lucrezi într-un mediu cu un grad de expunere ridicat, sau ai un sistem imunitar deficitar, este recomandat să te testezi cât mai repede posibil pentru a nu întârzia depistarea prezenței virusului și tratarea acesteia. 

Testele rapide COVID pentru determinarea antigenului coronavirusului se efectuează de regulă în primele 5-7 zile de la debutul simptomelor specifice COVID-19. Se recomandă în general pentru comunitățile cu prevalență înaltă a cazurilor de COVID-19, în focarele confirmate prin RT-PCR pentru o realizare cât mai rapidă a anchetei epidemiologice și depistarea în timp util a contactilor pozitivi la persoanele contacte asimptomatice, dar și în situațiile în care efectuarea testelor de tip RT-PCR nu este posibilă.

Testarea anticorpilor este utilizată pentru monitorizarea răspunsului imun al persoanelor care au trecut prin infecția cu COVID-19 și/sau au fost vaccinate. 

Cum te pregătești pentru testarea COVID?

Atât testele rapide pentru detectarea antigenului, cât și cele de tip RT-PCR presupun recoltarea secretiilor de la nivelul nazofaringelui și al faringelui cu ajutorul unor tampoane sterile; această manevră este efectuată înainte de toaleta bucală și la un interval de 4 ore de la ultima ingestie de alimente sau lichide.

Determinarea de anticorpi necesită recoltarea de sânge prin puncție venoasă periferică și nu presupune o pregătire prealabilă specială a pacientului, sau vreo restricție legată de alimentația acestuia.

 

Cum interpretezi rezultatul unui test COVID?

După ce te-ai testat pentru COVID-19 este foarte important să interpretezi în mod corect rezultatul testul, iar pentru aceasta trebuie să ții cont de următoarele:

Rezultatul pozitiv:

  • Test antigen - semnalează prezența antigenului viral la nivelul mucoasei respiratorii și impune izolarea cât mai rapidă cu supraveghere epidemiologică atentă, pentru a preveni transmiterea virusului
  • Test RT-PCR - confirmă infectarea cu SARS-CoV-2 și indică necesitatea respectării regulilor de carantinare și tratament în vigoare

Rezultatul negativ:

  • Test antigen -  nu exclude posibilitatea unui diagnostic de COVID-19, așadar dacă ai simptome sugestive infecției este necesară repetarea acestuia la un interval de 2 zile sau confirmarea printr-o testare RT-PCR.
  • În cazul testării de tip RT-PCR obținerea unui rezultat negativ semnifică absența materialului genetic viral la nivelul secretiilor nazofaringiene la momentul recoltării probelor; cu toate acestea, nu exclude diagnosticul de COVID-19 în prezența simptomatologiei specifice sau în situația unui contact anterior direct cu o persoană confirmată, recomandându-se repetarea acestuia în funcție de indicația medicului

În cazul testelor serologice, titrul anticorpilor antiproteina Spike <0.80 U/ml reprezintă absența expunerii la noul coronavirus, în timp ce o cantitate de anticorpi ≥0.80 U/ml este considerată a fi pozitivă și indică prezența unui răspuns imun al organismului datorat infecției active sau vaccinării preventive. Monitorizarea răspunsului imun obținut după imunizarea pasivă se poate face prin determinarea anticorpilor la 10 zile, 3 luni și 6 luni de la administrarea ultimei doze de vaccin.

 

Teste rapide covid 19:


Test Rapid COVID-19 Antigen Saliva set 5 buc

###6A8NN22YA###

 

 

https://images.3cheaps.com/blog/test-rapid-covid/7-pasi-prevenire-raspandire-Coronavirus-poster

Autor:


Tag-uri:

Alte articole


8 Martie: O Zi de Recunoștință și Inspirare


Concediu Perfect: De Ce Este Momentul Ideal să Începi Planificarea Acum?


Sărbători fericite și sigure pentru cei mici: Importanța echipamentelor de protecție în perioada Crăciunului


Brazi Artificiali: Alegerea Sustenabilă și Durabilă pentru Sărbători Fericite


Cum să Profitați la Maximum de Black Friday cu 3CHEAPS.com


Descoperă iPhone 15: Un Pas în Viitorul Tehnologiei Mobile


Organizatoare și Cutii Scule: Cum să Găsești Cele Mai Bune Oferte Online


Automatizarea Porților: Tipuri, Beneficii și Opțiuni Avansate pentru Confort și Siguranță


Ghid complet pentru alegerea unui aparat foto - Mirrorless vs DSLR vs SLR vs Compact


De ce este important să folosești un comparator de prețuri care oferă informații actualizate in timp real?


Top 10 Cadouri Ideale pentru Cumpărăturile de Paște: Cum Să Economisiți Bani, Timp și Efort


3CHEAPS la Gomag SUMMIT & eCommerce Fest: Idei și strategii pentru dezvoltarea afacerilor online


Cele mai importante 10 lucruri la care să fii atent când comanzi un laptop


De ce să folosești comparatoare de prețuri înainte să faci cumpărături online


Cele mai potrivite cadouri pentru 8 Martie: 3 categorii de produse pentru a le arăta recunoștința!


La mulți ani! Primăvara aduce Mărțișorul - Simbolul bucuriei și fericirii


Valentine's Day se apropie și mulți dintre noi căutăm cadouri deosebite pentru persoana iubită.


3 idei de cadouri cu care nu poți da greș de Crăciun. Tu ce alegi?


Black Friday - evenimentul de shopping cel mai așteptat al anului. Oferte și reduceri incredibile la doar un click distanță!


Ești pasionat de lectură, dar și preocupat de natură? Comandă un ebook reader și bucură-te de lectură în timp ce protejezi natura


Ghiozdanul micuțului tău e gata de școală? Nu uita de echipamentul pentru ora de sport!


Baby monitoarele - ajutoarele de nădejde ale părinților. Iată cum poți să-l găsești pe cel mai bun!


Top 3 reguli pentru a combina perfect vinul cu mâncarea. Tu le cunoști?


Cum alegi cea mai bună placă de îndreptat părul? Caracteristici tehnice la care trebuie neapărat să fii atentă


Anette Resort - alegerea perfectă pentru răsfăț, relaxare și clipe magice!


Descoperă noile funcționalități ale platformei 3CHEAPS și bucură-te de shoppingul online!


Paștele bate la ușa, dar n-ai nicio idee de cadou pentru juniorul tău? Inspiră-te și alege ce e mai bun!


Scapă de musafirii nepoftiți din casa ta - idei pentru combaterea dăunătorilor


Se apropie Valentine's Day și nu ai idei de cadou? Mergi la sigur cu o pereche de...șosete!


Ești prieten bun cu somnul? Alege salteaua de pat potrivită și dormi fără griji!


Comparatoarele de prețuri: utilitate mare, provocări pe măsură


Sistem de supraveghere video


Testare COVID-19: alege tipul de test de care ai nevoie


Ia tradițională - punte între trecutul și viitorul culturii populare românești


Automatizarea porților batante, culisante și autoportante - o reală investiție pentru siguranța oricărei case


Cumpără un kit unghii cu ojă semipermanentă sau gel și treci de la un simplu hobby la o adevărată afacere la tine acasă!